Thursday, December 10, 2015

Ngoc Lan Remembered on Facebook Reaches Milestone


Dear friends,

I'm very happy to announce that our Facebook page for Ngoc Lan Remembered has just reached the milestone of 1,000 likes.  Thank you to all of our readers for your viewership here and for having liked our Facebook page.  This could have not been possible without you.

Much love,


Viktor Lassley AKA Thien Phu
Ngoc Lan Remembered Admin

Saturday, September 12, 2015

Ngoc Lan on Her Favorite Singers

Ngoc Lan was one of those people that if she didn't have anything nice to say about someone, she wouldn't say anything at all.  During the time I knew her, we rarely spoke about other singers.  I do recall only one occasion while she was driving me around to look for costumes for our video shoot that I just flat out asked her at point blank just who was her favorite singer.  She hesitated a bit to answer and then she said, "I think Kieu Nga sings really well."  And then I asked her, " Well, who was the singer that had inspired you?  Who was your idol growing up and before you became a singer?"  She paused for a bit.  Then she uttered, "Thanh Lan".  Of course, I had to put my two cents in and tell her how much I had also idolized Khanh Ha and Julie Quang, in addition to her.  I asked her what she thought of them.  All she said was that she liked them, especially Julie Quang whenever she sang in French.  Being the nosy person I am, I had really wanted to ask her which singers did she not particularly care for.  But I didn't dare go there.
Kieu Nga and Ngoc Lan 

When I asked Ngoc Lan who was her favorite Vietnamese male singer, she readily answered that it was Duy Quang.  I then told her I liked Duy Quang's voice, as well.  And then she said something to the effect that all singers are great in their own distinct way.  I could tell this was her way of closing out the conversation and hinting to me that we should move on to another subject.  Somehow I had gotten the feeling that she didn't like to be asked such questions.  I think perhaps she might have been concerned that if she were to disclose who she did and didn't like among Vietnamese singers, the word just might get out which might bring about tensions between some of her colleagues and herself.  I'd have to say that that was a quality I really admired in Ngoc Lan.  She was obviously smart enough to realize that in the world of showbiz what you say can easily get misconstrued and end up biting you in the back.  From that day on, I never asked her about what she thought of other singers ever again.

I did pay attention to one other thing during the times I had spent with her.  And that was, who she would listen to while she was driving me around, which cassettes were in her selection kept in her car.  Most of the time she would be listening to songs that she was in the process of rehearsing and about to go into the studio to record.  A few times I heard her listening to Olivia Newton-John.  And other times, she would play Elsa Lughini.  As for Vietnamese singers, I remember listening to one or two cassettes of Kieu Nga.  And there was one occasion when she made me listen to Nhat Truong and Thanh Lan on an old cassette recorded way back in Saigon prior to 1975 during the entire drive.  She kept playing over and over again, Nguoi O Lai Charlie and Mua Dong Cua Anh.  I do like Thanh Lan's voice.  But as far as Nhat Truong and his music, just imagine how I felt listening to it considering how I was a kid who had grown up in the United States and was then just familiarizing myself with Vietnamese music.  Nhat Truong's music is anything but even remotely close to that of American pop music.  A few months later, I finally figured out the reason why she had me listen to those two songs over and over that one day when I saw that Ngoc Lan and Duy Quang had just released another duet album which included their version of Mua Dong Cua Anh and again, on some compilation cassette of various artists produced by Lang Van that included their duet version of Nguoi O Lai Charlie.  It just goes to show how much of a hard worker Ngoc Lan was.  Even when driving around, rather than listen to music as a way to relax, Ngoc Lan was actually listening with her work in mind.

Monday, August 31, 2015

Thanks for Liking Us!

When I created our Facebook page for Ngoc Lan Remembered a year ago, I was a bit worried that we wouldn't get anyone to like our page.  Then after it had reached a total of over 100 likes within a few days, it made me a bit more at ease and also realize that there are others who appreaciate what I've done here on NgocLanRemembered.BlogSpot.com and such links I've set up like the Ngoc Lan Remembered Pinterest board, the Ngoc Lan Remembered hub article on HubPages.com, and of course, the Ngoc Lan Remembered Facebook page.  These were all created with the same purpose of paying tribute to our beloved Ngoc Lan.  That was really gratifying to know that people do like us. I'm proud to announce that the page now has a total of 886 likes.  That goal of reaching 1,000 likes doesn't seem so far fetched anymore.  Thank you to all that have taken the time to like the page.  I can't wait until the day when we do reach our goal of 1,000 likes.  I have a feeling that day is coming soon.

Thanks again,



Thien Phu AKA Viktor Lassley  

P.S. Remember to keep liking us on Facebook, friends!

Saturday, July 18, 2015

A Year Has Passed
























It is rather hard to believe but it has been a year now since NgocLanRemembered.BlogSite.com was created.  I still remember just how agonizing it was trying to figure out what to write on that very first posting.  There was so much I had wanted to say about Ngoc Lan that I really didn't know where to begin.  I think it took me a total of 8 days to finally come up with just a paragraph that consisted of only 7 sentences total for the intro.  I was really terrified and kept thinking to myself, what if what I have to say isn't agreeable with what my fellow fans of Ngoc Lan want to hear?  I certainly didn't want to disrespect her legacy in any way.  She is afterall one of my biggest idols, inspiration and at one point like a sister to me.

Luckily, to my delight the overwhelming positive feedback I've received from readers have made me quite gratified.  I'm glad to know that by my creating this blog site I'm doing my part in keeping Ngoc Lan's legacy alive.  I sincerely thank all of our readers in this past year and hope that you will all continue to read future articles I'll be posting here on NgocLanRemembered.BlogSpot.com.

Sincerely,



Thien Phu AKA Viktor Lassley

Saturday, June 20, 2015

Ngoc Lan Musique 1: Buon (Sadness) Album Review



After recording solo albums for other labels such as Giang Ngoc and May Productions, finally in 1994 Ngoc Lan decided to release an album under her own label, Ngoc Lan Musique, entitled Buon (Sadness).  This would be by far not her best work.  The album seemed like a mishmash of contemporary songs thrown together at the last minute.  None of the tracks on the album, which included the title track written by Y Van, Trai Tim Nguc Tu written by Duc Huy and a pair of uptempo songs written by Quoc Dung, Hoang Vang and Tim Dau, left any impression on me at allIt seemed Ngoc Lan's deliveries of all the songs on this album were rather mundane.  I'm assuming perhaps her health matters played a significant role in her lackluster performance.  But being such a devoted Ngoc Lan fan, I went out and purchased for myself a copy despite how unimpressed I was after hearing some of the tracks played on the radio for the album's promotion.  If I were to choose any of the tracks on this album to be the most bearable to listen to, it would have to be Tinh Trong Phut Giay written by Ngoc Trong and to a lesser extent, Buon, the title track.  I must say though, during the same year that this album had been released I had heard the title track recorded by another singer for the first time ever.  That was by singer Thanh Ha on her debut solo studio album, Mot Doi Xin Nho Mai, released earlier in 1994.  I usually don't like to compare Ngoc Lan with other singers, especially whenever it is in favor of anyone other than Ngoc Lan.  But I must admit, I preferred Thanh Ha's rendition of Buon over Ngoc Lan's rendition here. 

Thursday, May 28, 2015

Ngoc Lan and Vu Khanh Duet Album Review

Diem Xua has been one music production label known for its high quality in production.  When Diem Xua came out with a duet album combining its top male vocalist, Vu Khanh, with Ngoc Lan, this was no different.  The album was entitled Nguoi Em Sau Mong and released in 1992.  Of the twelve tracks, the album included four duet tracks that were very well done:  Hoa Rung Ven Song, Con Quy Lay Chua both written by Pham Duy and Chieu Phi Truong and Bai Ca Hanh Ngo both written by Le Uyen Phuong.  My favorite of the three was Hoa Rung Ven Song.  Their voices blended beautifully with this song.  Of Ngoc Lan's solo tracks included a pair of songs written by Duc Huy, Xin Mot Ngay Mai Co Nhau and Mot Tinh Yeu.  When it comes to songs written by Duc Huy, you just can't go wrong with Ngoc Lan as the vocalist.  Ngoc Lan also did a fine job with her deliveries of Tuan Khanh's Noi Niem and Quoc Dung's Anh Da Thay Mua Xuan Chua, as well.  Out of Vu Khanh's solo tracks, my favorite on this album was Dan Trong Dem Vang (Johnny Guitar).  Although I prefer listening to duets between Ngoc Lan and Duy Quang, I must admit this was a very competent project that combined two very fine vocalists in a very pleasant style.  

Wednesday, May 13, 2015

Ngoc Lan Trivia

This is to all fellow devoted fans of Ngoc Lan out there.  How much do you know about Ngoc Lan?  Would you say you're an expert who knows a lot when it comes to facts about Ngoc Lan's career, music and life?  How read up are you about Ngoc Lan?  I challenge you to take our Ngoc Lan Trivia and try to answer the following questions.  It just might surprise you on how much you know about our beloved Ngoc Lan.

Ngoc Lan Trivia - Part 1:

Here are the first five questions.  I assume these questions are fairly easy and that you don't have to be an expert on Ngoc Lan to know the answers.


  1. What was Ngoc Lan's given birthname?  A) Nguyen Ngoc Lan  B) Jade Orchid  C) Nguyen Thanh Lan  D) Maria Le Thanh Lan  E) Tran Ngoc Lan
  2. What city was Ngoc Lan born in?  A) Hanoi  B) Saigon  C) Nha Trang  D) Da Lat  E) Paris
  3. Other than Vietnamese, Ngoc Lan was famous for singing in what language?  A) English  B) French  C) Chinese  D) Korean  E) Spanish
  4. When and where did Ngoc Lan began her career as a professional singer?  A) After she left Vietnam for the United States first resettling in Minnesota  B) At the age of 20 while she was still in Vietnam at cabarets and nightclubs in Saigon  C) While she was in college as a foreign exchange student in Paris, France  D) As a child while still living in Nha Trang  E) In Hollywood during the 1990s where she also appeared on the Hollywood Night music video series
  5. What was the cause of Ngoc Lan's untimely passing?  A) Cancer  B) Multiple Sclerosis  C) Suicide  D) Diabetes  E)  Automobile Accident

So, were you able to answer all five of the previous questions?  If so, then you're definitely a fan of our beloved Ngoc Lan.  But not so fast.  Just by knowing the answers to those five very easy questions about Ngoc Lan doesn't necessarily make you a devoted fan of Ngoc Lan.  The answers to those five questions are pretty much public knowledge.  Maybe that's putting it a bit too extreme there.  Let's say the answers to those previous questions are basic information about Ngoc Lan.  Therefor, one would have to be a fan of Ngoc Lan in order to know the answers.

Let's continue on to the next set of questions.

Ngoc Lan Trivia - Part 2:

The following ten questions here are designed for those that are considered to be devoted fans of Ngoc Lan.  These questions are a bit harder and require fans to do a bit of reading about Ngoc Lan to know the answers to.  For those devoted fans who have followed Ngoc Lan's career closely through the years, you should have no problem answering these trivia questions.


  1. When Ngoc Lan resettled in Southern California in 1982, what was the name of the music production label that she first recorded professionally for?  A) Asia Productions  B) Da Lan  C) Doi Magazine  D) Lang Van  E) Giang Ngoc 
  2. During the 1980s, what was the name of the first major nightclub that Ngoc Lan had become an exclusive weekly peformer at for an entire year?  A) Majestic  B) Diamond  C) Dem Mau Hong  D) Ritz  E) Au Baccara
  3. Ngoc Lan had recorded duets with a lot of male artists during the 1980s and 1990s.  Which one of these male artists did she not ever record a duet with?  A) Duy Quang  B) Don Ho  C) Trinh Nam Son  D) Lam Nhat Tien  E) Nhat Truong
  4. What was Ngoc Lan's best selling studio album during the 1980s?  A) Tieng Hat Ngoc Lan  B) Nguoi Yeu Dau  C) L'amour Tinh Ta  D) Tinh Xanh  E) Nhu Em Da Yeu Anh
  5. Ngoc Lan had also recorded many duets with other female artists?  Which one of these female singers did Ngoc Lan record the most duets with?  A) Kieu Nga  B) Khanh Ha  C) Nhu Mai  D) Huong Lan  E) Julie Quang
  6. Ngoc Lan had come from a large family.  Including herself, how many children did her parents have altogether?  A) 10  B) 12  C) 6  D) 8  E) 11
  7. Among her siblings, Ngoc Lan was ..... A) the fifth eldest.  B) the eldest.  C) the second eldest.  D) the third eldest.  E) the youngest.
  8. In 1990, May Productions released Ngoc Lan's ground-breaking first solo music videotape which consisted of beautifully shot music videos for five of her recorded songs.  What was the title of her first solo videotape?  A) Ngoc Lan in Hollywood  B) Nhu Em Da Yeu Anh  C) Khi Co Chang  D) Lai Gan Hon Em  E) Ngoc Lan on Video
  9. During her career as a professional singer, Ngoc Lan toured extensively and performed in concert for live audiences in many different countries all over the world.  Ironically, there was one country where her fans never did get to see her perform live in concert.  Which country was that?  A) United States  B) Australia  C) Canada  D) France  E) Vietnam
  10. How old was Ngoc Lan when she passed?  A) 32  B) 50  C) 44  D) 36  E) 40
So how did you do with that last set of ten questions?  I told you they were going to be harder than those first five.  Well, if you had no trouble answering all ten of those questions, I must say then that you are definitely a devoted fan.  Actually, if you were able to answer at least half out of the ten questions, I'll say you still qualify as a devoted fan of Ngoc Lan.  How many of you are courageous enough to move onto the final set of questions?  If you can answer these next five questions without any problems at all, then you have my total respect.  You would then not only be considered either a truly devoted fan of Ngoc Lan or even an expert about her, but a qualified obsessive Ngoc Lan fanatic like myself.  Not to worry, it's alright to be one.  I should know, I've been an obsessive Ngoc Lan fanatic for years and proud of it.  

Ngoc Lan Trivia - Part 3:

All I can say is, good luck on these last five questions, friends!

  1. What was the name of Ngoc Lan's very first recorded song?  A) Nguoi Yeu Dau  B) Nang Chieu  C) Mua Dong Cua Anh  D) Lo Mai Sau  E) Oh, Mon Amour
  2. Ngoc Lan's debut solo studio album, Tieng Hat Ngoc Lan, consisted mostly of covers she recorded of popular French songs and Vietnamese ballads.  Only one out of the twelve songs on this album had never been recorded before by any other artist.  It was a Vietnamese song written by a former beauty queen who had been crowned as Miss Vietnam - USA in the Hoa Hau Ao Dai Long Beach beauty pageant in the early 1980s.  What was the name of that song and who was the songwriter?  A) Sao Danh Xa Em written by Marguarite Pham  B) Sa Mac Tinh Yeu written by Khuc Lan C) Hay Den Voi Em written by Giang Ngoc  D) Song Xuan written by Que Phuong  E) Con Yeu written by Cam Van
  3. Ngoc Lan's height has been exaggerated to as tall as 5' 8" by some unreliable sources, yet in reality, she was anything but 5' 8".  How tall was she?  A) 5' 6"  B) 5' 4"  C) 5' 3"  D) 5' 2"  E) Under 5 feet tall
  4. During the 1980s, long before Ngoc Lan had gotten married to Kelvin Khoa, she had been romantically linked to a famous Vietnamese-American saxophone player and musician.  What was his name?  A) Vu Anh Tuan  B) Tuan Duc  C) Thanh Lam  D) Trung Nghia  E) Truc Ho
  5. Ngoc Lan's first album, Tieng Hat Ngoc Lan, was released in 1986 available in the form of audio cassette.  A couple of years after, it would be reprinted and re-released available in the form of compact disc by the production label, Doi Magazine.  Which production label had released it back in 1986 available in the form of audio cassette?  A) Giang Ngoc  B) Da Lan  C) Asia Productions  D) Lang Van  E) Ngoc Lan

If you had no trouble coming up with answers to all 20 Ngoc Lan Trivia questions, I seriously tip my hat to you.  Way to go!   But if you did have trouble answering these questions, relax, that doesn't disqualify you as a fan of Ngoc Lan.  Who am I to say you are a fan or aren't a fan of Ngoc Lan anyway?  The fact that you've taken this trivia.... Actually, the fact that you've taken the time to visit this blog site, for that matter, already shows that you certainly are a true fan of our beloved Ngoc Lan.

Answers to Ngoc Lan Trivia - Part 1 Questions:
1. D  2. C  3. B  4. A  5. B
Answers to Ngoc Lan Trivia - Part 2 Questions:
1. B  2. D  3. D  4. B  5. A  6. D  7. A  8. B  9. E  10. C
Answers to Ngoc Lan Trivia - Part 3 Questions:
1. D  2. D  3. E  4. C  5. E